Wat is Vue
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is Vue?

We kunnen wel stellen dat Vue momenteel een van de populairste JavaScript-framworks op de markt is. Als Frontend Developer heb je dan ook ongetwijfeld als eens van deze techniek gehoord, maar wat is Vue precies en waarom is het juist nu zo populair onder Developers? Wij lichten het hier toe!

Vuejs Framework

Laten we eerst eens inzoomen op de techniek zelf. Wat is Vue nou precies? Vue is een open source JavaScript framework waarmee je als web ontwikkelaar gebruiksvriendelijke interactieve gebruiksinterfaces kunt bouwen. Vergeleken bij andere JavaScript frameworks is Vue een relatief klein en daarmee overzichtelijk framework. Het is dan ook relatief makkelijk te leren. Omdat het framework open source is en een actieve gemeenschap van ontwikkelaars heeft, wordt het framework regelmatig ge-update en worden er voortdurend nieuwe functies toegevoegd.

Een voordeel van Vue is dat het een modulair framework is, waardoor bepaalde elementen gemakkelijk te hergebruiken zijn voor nieuwe of andere projecten en applicaties. Zo hoef je als Frontend Developer niet steeds opnieuw complexe code te schrijven. Daarnaast werkt Vue gemakkelijk samen met andere frameworks en technieken, waardoor het voor veel projecten toepasbaar is.

Vue is dus de perfecte keuze voor het bouwen van moderne en interactieve webapplicaties. Meer voordelen lezen? Check dan eens onze blog over voordelen van Vuejs!

Model-View-ViewModel

Vuejs is gebaseerd op het Model-View-ViewModel(MVVM) patroon. Dit is een architecturaal patroon dat wordt gebruikt in softwareontwikkeling. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel logisch. Je raadt het niet, maar het patroon bestaat uit drie hoofdcomponenten: Het model, de View en de ViewModel. We kunnen het Model het best omschrijven als de logica achter de applicatie en View als de prestatielaag die de gebruiksinterface laat zien. ViewModel fungeert als tussenlaag; alle gegevens vanuit het Model worden zo doorgestuurd naar de View. ViewModel ontvangt ook de invoer vanuit de gebruiker en verwerkt deze weer in de logica van de applicatie. Zo loopt het hele proces op rolletjes!

Een van de redenen dat Vuejs wordt gezien als efficiënt en praktisch platform is, omdat het MVVM-patroon het mogelijk maakt dat gegevens in de Model automatisch worden doorgegeven aan de ViewModel en dus aan de View. Zo hoeft een Developer dus niet handmatig aanpassingen te synchroniseren en blijven gegevens up-to-date.

Vuejs 3

De meest recente versie van Vue is Vuejs 3. Deze versie is gelanceerd op 18 september 2020 en bevat een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van vorige versies. Zo is de Reactivity Engine volledig herschreven aan de hand van de nieuwste JavaScript functies. Ook gaat deze meest recente versie anders om met slots. Voorheen werd de scope van een slot volledig bepaald door het component, maar deze beperking is opgeheven. Hierdoor is er steeds meer mogelijk. Last but not least, Vuejs 3 is een stuk sneller dan zijn voorgangers. De omvang van de bibliotheek is met ongeveer 10-30% afgenomen, waardoor de laadtijd een stuk korter is.

Is er al uitzicht op een vuejs 4? Op dit moment is er in ieder geval nog niets bekend over wanneer Vuejs 4 wordt gelanceerd. De ontwikkeling is wel in volle gang. Ontwikkelaars zijn bezig met het onderzoeken, testen en implementeren van nieuwe features en verbeteringen. Het is dus nog even afwachten, maar er zal hoe dan ook snel een nog betere versie op de markt komen!

Hopelijk ben je nu op de hoogte van alle ins-and-outs rondom Vue! Wil jij ook graag met dit framework werken? Neem dan een kijkje tussen onze Vue vacatures. Weer weten? Onze Consultants staan je graag te woord. Wie weet ontwikkel jij straks Vue-applicaties voor een van onze onze top opdrachtgevers!

Meer artikelen