Zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek
Tips Geschatte leestijd: 3 minuten

Zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek? Dit helpt!

Zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal, maar wel erg vervelend. Het zorgt ervoor dat het merendeel van de mensheid opkijkt tegen solliciteren. Maar waar komen die zenuwen vandaan nog belangrijker, hoe blijf jij ze de baas? Deze blog staat volledig in het teken van zenuwen en zorgt ervoor dat jij ze begrijpt en controleert. Zo ga jij je sollicitatiegesprek rocken!

Waarom zijn we zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek?

Zenuwen komen in eerste instantie voort uit angst. In het geval van een sollicitatiegesprek ben je misschien angstig om te falen, de verkeerde dingen te zeggen of juist dicht te klappen. Helaas zit deze angst niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Er ontstaat een keten van lichamelijke reacties die je moeilijk kunt stoppen. Je maakt een teveel aan cortisol en adrenaline aan en beide veroorzaken stress. Je bloeddruk stijgt, je gaat zweten, krijgt buikpijn en wordt kortademig. Het is dan ook belangrijk om dit adrenaline niveau te laten dalen, dus.. ontspan.

Maar vergeet niet, zenuwen hoeven niet altijd slecht te zijn. Een bepaalde dosis adrenaline zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat je goed kunt presteren onder druk. Je zenuwen onder controle krijgen is dus een must en daar gaan de volgende tips jou bij helpen!

Tip 1: Kom in beweging

De meest makkelijke manier om van je nervositeit af te komen is door in beweging te komen. Natuurlijk kun je je helemaal uitleven in de sportschool, maar gewoon een rondje wandelen of fietsen doet ook zijn werk. Door in beweging te komen kun je je gedachtes even loslaten en stap je letterlijk even uit je hoofd. Je kunt ook een creatief klusje oppakken, zoals breien, tekenen of koken. Zolang je maar even afgeleid bent!

Tip 2: Adem in, adem uit

Probeer je ademhaling te controleren door diep in en uit te ademen. Het helpt hierbij om je armen te spreiden, omdat je lichaam dan een bepaald ontspanningsrespons aanwakkert. Vervolgens kun je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Bewust ademhalen heeft een gunstig effect op je hartslag en bloeddruk en is iets wat je heel goed kunt trainen.

Tip 3: Bereid je goed voor, maar wees ook flexibel

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Probeer je dan ook voorafgaand aan je gesprek goed in te lezen en onderzoek alvast de route naar de locatie van het gesprek. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je hoe laat je moet vertrekken om op tijd aanwezig te zijn. Ook is het goed om het gesprek en de vragen die je verwacht vast te oefenen, maar zorg ervoor dat je alleen de grote lijnen in je hoofd hebt. Zo raak je niet in paniek als het gesprek net even anders loopt en blijft het spontaan.

Tip 4: Wees eerlijk tegen je gesprekspartner, en tegen jezelf

Misschien schaam je je voor je angsten en durf je er niet voor uit te komen, maar soms is het juist beter om dat wel te doen. Mochten de zenuwen de overhand nemen, kun je voorafgaand aan het gesprek aangeven dat je wat gespannen bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Wees daarnaast eerlijk tegen jezelf. Waarom ben je nerveus en wat is het ergste dat kan gebeuren? Een baan niet krijgen is niet het einde van de wereld en hoe het ook loopt je bent achteraf altijd een ervaring rijker.

Tip 5: Mindset en power pose

Wist jij dat je lichaamshouding je gedachtes kan beïnvloeden? Door een krachtige houding aan te nemen, ook wel power pose genoemd, stijgt je testosterongehalte. Met meer testosteron durf je uitdagingen beter aan en kom je krachtiger over. Zet je benen en armen wat uit elkaar, houd je kin omhoog en ontspan je schouders.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en ga jij het sollicitatiegesprek rocken. ben je alsnog erg zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek of heb je zelfs sollicitatie-angst? Laat ons je dan helpen! De recruiters van Frontend Professionals zijn gespecialiseerd in het begeleiden van frontend developers tijdens het sollicitatieproces.

Meer artikelen