LinkedIn profiel verbeteren
Tips Geschatte leestijd: 3 minuten

LinkedIn profiel verbeteren

LinkedIn is een veelgebruikt sociaal medium binnen de bedrijfswereld. Het platform brengt je in contact met mensen die in jouw branche relevant zijn, zorgt ervoor dat je je zakelijke netwerk kunt onderhouden en dat je op de hoogte blijft van relevante trends binnen jouw sector. Waar gebruik je LinkedIn nog meer voor, hoe maak je een profiel aan en hoe kun je je LinkedIn profiel verbeteren en optimaliseren? Wij lichten het hieronder toe!

Wat is LinkedIn?

Zoals hierboven al kort wordt benoemd is LinkedIn een social media platform dat zich richt op professionals en de zakenwereld. Eigenlijk kun je LinkedIn daarom ook beter definiëren als een ‘professionele netwerk site’. Ze noemen zich dan momenteel ook ‘’het grootste professionalere netwerk van de wereld’’.

Zowel professionals als bedrijven over de hele wereld presenteren zich op LinkedIn aan de hand van hun profiel. Dit profiel kun je zien als een soort online professioneel portfolio. Zo maak je jezelf online zichtbaar als je bij voorbeeld een nieuwe opdracht of baan zoekt, maar ook om gevonden te worden door interessante connecties. Het doel van LinkedIn is dan ook om professionals wereldwijd te verbinden, zodat ze succesvoller en productiever zijn. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste technische ontwikkelingen en kun je jezelf ook blijven door ontwikkelen op sociaal en technisch vlak.

Daarnaast is het voor organisaties dus ook goed om zich te presenteren op een platform als LinkedIn. Je kunt potentiële nieuwe werknemers sneller vinden, maar ook contact legen met stakeholders, potentiële klanten of andere partners. Multifunctioneel dus!

Hoe maak je een LinkedIn profiel aan?

Voordat je LinkedIn als professional of organisatie kunt gaan gebruiken is het natuurlijk eerst van belang dat je een account aanmaakt. Dit is eigenlijk vrij simpel. Je gaat naar de site van LinkedIn of download de app een klikt op ‘’Nu lid worden’’. Vervolgens maak je een account aan, aan de hand van jouw e-mailadres en een door jezelf gekozen wachtwoord. Vervolgens loop aan de hand van een stappenplan door de overige elementen van je profiel die je kunt invullen. Niet alles is verplicht, dus je hebt zelf in de hand hoe uitgebreid je je profiel wilt vormgeven. Hoe uitgebreider hoe beter je gevonden wordt en hoe efficiënt je het platform gebruikt natuurlijk.

Zaken als functietitel, werkervaring en studieachtergrond komen aan bod. Ook kun je onder het kopje ‘’info’’ wat informatie kwijt over wie je bent, wat je doet en waar je interesses liggen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om een persoonlijke noot toe te voegen aan je profiel. Daarnaast kun je je vaardigheden toevoegen en aanbevelingen verzamelen van studiegenoten, collega’s of klanten. Ook deze worden op jouw profiel getoond.

Als je stappen overslaat, geeft LinkedIn daar vanzelf een melding van. Mocht je bepaalde stappen bewust overslaan is dat ook geen probleem. Je kunt profielonderdelen later nog toevoegen en uiteraard ook wijzigen wanneer dat nodig is.

LinkedIn profiel optimaliseren

Als je actief bent op LinkedIn en alles uit het platform wil halen, is je LinkedIn profiel verbeteren en optimaliseren een must. Aan de hand van diverse tips kun je er zo bijvoorbeeld voor zorgen dat je profiel beter vindbaar is voor mensen die relevant voor jou kunnen zijn. Dit is natuurlijk extra belangrijk als je zelf op zoek bent naar een nieuwe baan, maar is in meerdere gevallen handig. Je wilt bijvoorbeeld ook gevonden worden door potentiële klanten of handige contacten.

Wat ten eerste belangrijk is in het optimaliseren van je LinkedIn profiel is dat je voor jezelf noteert op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Je wilt bijvoorbeeld op een bepaalde functietitel of op bepaalde skills gevonden worden. Dan wil je deze termen vaak terug laten komen op je profiel. Naast technieken kun je bijvoorbeeld ook de branche waarin je werkt of wilt werken vaker laten terugkomen op je profiel. Zo kom je sneller gelijkgestemden tegen. Ook zaken als woonplaats kun je vaker terug laten komen. Kijk ter inspiratie vooral ook eens bij collega’s of oud-klasgenoten hoe zij hun profiel hebben ingericht. Wie weet haal je daar nog goeie zoektermen of andere tips uit.

Er zijn nog veel andere handige trucjes die je kunt toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld de URL van je profiel wijzigen naar www.linkedin.com/voornaam-achternaam, zodat mensen die jouw naam zoeken je sneller kunnen vinden. Om je op weg te helpen hebben we deze een aantal andere belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet. Je kunt ze downloaden via onderstaande button.

Hopelijk ben je dankzij deze blog wijzer geworden over het platform LinkedIn en over het aanmaken van een LinkedIn profiel. Nu kun je zelf aan de slag met jouw LinkedIn profiel verbeteren en optimaliseren en het netwerken met professionals en bedrijven wereldwijd! Bij vragen kun je ook altijd even contact opnemen met een van onze Recruitment Consultants.

Meer artikelen