JavaScript VS Typescript
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

JavaScript vs TypeScript: de basics

TypeScript VS JavaScript: beide talen worden steeds populairder en vaker gevraagd in vacatures. Maar wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen de twee en waar kun jij als beginnend Frontend Developer jouw focus het beste op leggen? Wij leggen je de basics hieronder uit!

Over JavaScript

JavaScript is ontstaan in de jaren ‘90 en bestaat daarmee al een stuk langer dan TypeScript, dat pas sinds 2012 bestaat. Simpel gezegd gebruik je JavaScript voornamelijk om interactieve webpagina’s te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pop-ups die in beeld verschijnen als je een nieuwe website opent of aan cookiemeldingen. JavaScript is dus een belangrijke speler aan de frontend, maar wordt ook gebruikt om requests te doen naar de server om zo met de backend te communiceren. Vooral deze factor maakt de taal erg populair.

Omdat (goede) websites steeds onmisbaarder worden, wordt JavaScript steeds populairder. Steeds meer bedrijven willen investeren in hun website en daarmee stijgt ook de vraag naar goeie JavaScript Developers.

Over TypeScript

Vooral sinds 2015 is de populariteit van Typescript toegenomen. TypeScript kun je zien als een soort JavaScript++ en is dus geen losstaande taal. Het is meer een superset van JavaScript en je kunt met TypeScript gewoon JavaScript libraries gebruiken. De taal wordt voornamelijk gebruikt als een slimme filter over JavaScript heen die ervoor zorgt dat code duidelijker en wordt en beter wordt gestructureerd. Je krijgt in TypeScript minder vrijheden om je werk slordig te doen en dit levert beter te onthouden code op. Vooral vanwege deze eigenschap wordt TypeScript vooral gebruikt voor grotere projecten om het overzicht te bewaren. Voor kleinschalige projecten blijft tot dusver JavaScript de favoriet.

JavaScript vs Typescript: waarmee wil jij werken?

Beide talen lijken op elkaar en daarom is het, als je de een kunt, relatief simpel om over te stappen naar de ander. Als je TypeScript leert kom je ook een en ander te weten over JavaScript en als JavaScript Developer leer je TypeScript makkelijker. Het hangt dus echt af van de projectgrote en jouw voorkeur.

Wil jij ook werken met JavaScript en/-of Typescript? Bekijk dan ons vacatureaanbod. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met een van onze recruiters.

Meer artikelen