Angular VS React
Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Angular vs React

Angular en React zijn twee veel voorkomende technieken bij Frontend Development. Vandaar dat wij hier ook een blog aanwijden ‘Angular vs React’. Wat zijn de verschillen en in welke situatie is Angular of React de beste keuze? Nieuwsgierig? Lees vooral verder!

Wat zijn Angular en React? (for dummies)

Even snel je banksaldo checken op je telefoon, een leuke video op TikTok bekijken, een bestelling plaatsen bij de online versie van je favoriete winkel of het allerlaatste nieuws opzoeken. De kans is groot dat je één van deze dingen vandaag hebt gedaan. Het internet staat vol met pagina’s en applicaties die je regelmatig via je computer, telefoon of smart-apparaat gebruikt.

Meer dan 90% van webpagina’s en applicaties zijn gebouwd met JavaScript. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van aanvullende technologieën zoals frameworks en libraries die helpen om snel complexe websites of applicaties op te bouwen en een professioneel uiterlijk te geven.

Het Angular framework voorziet ontwikkelaars van een basisstructuur en componenten om een webpagina of applicatie te bouwen. Hierbij gelden binnen het framework standaarden met betrekking tot de opbouw van de code die ervoor zorgen dat elke Angular developer weet wat er wordt gedaan, op welke plek binnen de code en op welke manier.

React is een zogenaamde library die ontwikkelaars helpt om User Interfaces (UI) te ontwikkelen. De UI is wat je ziet als je een pagina of applicatie opent. De knopjes, de links, de velden waarin je informatie in kan vullen. Alles waarmee je als gebruiker interactie hebt met de pagina of app die je bedient. Een library is een bibliotheek waar vooraf geschreven code met een bepaald doel in zit, die een ontwikkelaar vervolgens makkelijk kan implementeren in een applicatie. Ook React voorziet de ontwikkelaar van een structuur die bestaat uit componenten.

De grootste verschillen en overeenkomsten tussen Angular en React

Het is duidelijk dat in de kern Angular en React twee verschillende dingen zijn. Toch zijn beiden goed in te zetten voor vergelijkbare situaties. Door de belangrijkste kenmerken op een rijtje te zetten wordt het duidelijker wanneer welke optie het beste past bij jouw situatie.

Kenmerken Angular:

● Volledig Framework
● One-Way en Two-Way Data Binding
● MVC standaard beschikbaar, Business Logic en UI gescheiden van elkaar
● Dependency Injection volledig ondersteund
● Gebruik van Schaduw DOM en herschrijven van de volledige DOM bij veranderingen
● Deels backwards compatible (op versie 1 naar 2 na), delen updaten noodzakelijk voor gebruik nieuwere versie
● Grotere basis bundel van applicatie doordat er veel meer opties standaard ingebouwd zijn
● Onder andere door gebruik van Schaduw DOM, Two-Way Data Binding en de grootte van de applicatie iets langzamer in gebruik
● Steile leercurve, zeker voor beginners. Kennis over MVC vereist.
● Testen en debuggen is mogelijk met één tool voor het hele project
● Geen native ondersteuning voor mobiele applicaties, wel mogelijk om deze te maken met Angular
● TypeScript

Kenmerken React:

● Library voor UI componenten
● One-Way Data Binding
● MVC alleen beschikbaar door toevoeging van extra tools of door integratie met een framework
● Dependency Injection niet volledig ondersteund
● Virtual DOM, alleen wijzigingen worden geupdate bij veranderingen
● Grotendeels Backwards Compatible
● Kleinere basis bundel om mee te beginnen, wel aan te vullen met andere libraries voor meer mogelijkheden en zo het niveau van een framework te bereiken
● Sneller in gebruik door oa het gebruik van een Virtuele DOM
● Minder steile leercurve en ook voor beginners zeer toegankelijk
● Testen en debuggen vereist verschillende tools, afhankelijk van hoe het project is opgebouwd
● Native ondersteuning voor mobiele applicaties
● JavaScript

Angular is een framework. Met Angular haal je dus een volledige basis voor een applicatie binnen die naar wens uit te bouwen en aan te passen is. Er wordt gewerkt via het MVC design pattern en dependency injection is ondersteund. Aanvullend op de standaarden van het framework is er door de keuze voor TypeScript als taal ook sprake van een meer gestructureerde en makkelijker te onderhouden codebase.

Daarentegen is React een library met een focus op UI componenten en waarin MVC niet standaard beschikbaar is. Dependency injection is niet (volledig) ondersteund. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om hier alsnog gebruik van te maken, maar het vereist wel toevoegingen van extra packages. Dit geeft extra flexibiliteit, maar ook extra ruimte voor (configuratie) problemen. Door het gebruik van JavaScript is er ook door beginners makkelijker in te stappen.

In welke situatie is Angular de beste keuze?

Doordat Angular een steile leercurve heeft is het voor beginners niet altijd de beste keuze. Voor bedrijven met ervaren developers die uitgebreide pagina’s of applicaties maken is het juist wel een goede optie. De structuur, TypeScript, MVC en test-tools in combinatie met ervaren developers maken het mogelijk om snel een applicatie te bouwen die ook goed te onderhouden is. Voor beginners is het misschien niet de eerste keuze, maar zeer zeker de moeite waard om tijd en energie in te investeren. Veel grote bedrijven gebruiken Angular. Met het gebruik van Angular leer je technieken die je de rest van je frontend carrière van pas zullen komen!

In welke situatie is React de beste keuze?

Library React is weliswaar minder compleet out-of-the-box dan Angular, maar het heeft ongetwijfeld een zeer grote toegevoegde waarde voor frontend developers. Het is niet voor niets dat React een grotere populariteit geniet!

De hoge mate van flexibiliteit, het feit dat het cross-platform te implementeren is en de snelheid maken van React een goede oplossing voor bijna ieder project, groot of klein. Daarbij is het ook nog eens een stuk makkelijker om te leren werken met React, waardoor het bij uitstek geschikt is voor beginners en voor kleinere projecten. Bij grote organisaties zoals banken en verzekeraars zul je het minder snel tegenkomen voor de web frontend, maar in het MKB wordt het zeer veel gebruikt.

Nieuwsgierig naar onze React of Angular vacatures? Check het hier!

Meer artikelen